Hakkımızda

Güncellenme tarihi: 27 Eylül 2023

Felsefe gerçeklik ve yaşam üzerine bilim ve sanattan farklı anlayışlar geliştiren çok yönlü bir disiplindir. Gerçekliğin öğeleri ve bilinebilirliği, iyi bir yaşamın tanımı ve değerleri, kişisel veya kurumsal eylemlerin doğruluğu veya yanlışlığı gibi çeşitli sorular felsefeyi değişik yönlerde büyütmüştür. Bunların başlıcaları, metafizik, epistemoloji, ahlak, estetik, mantık, siyaset felsefesi, dil felsefesi, zihin felsefesi ve bilim felsefesi gibi alanlarıdır. Bu ve benzeri alanlarda, antik dönemden günümüze türlü görüşler ve yaklaşımlar geliştirilmiştir. Felsefe zaman içinde eskimediğinden, tersine eski dönemlerde ifade bulmuş bakış açıları üzerinde geliştiğinden, felsefe tarihi de felsefenin önemli bir alanı olarak sayılır. B. Ü. Felsefe Bölümü öğrencilere bu engin felsefe kültürünü okuyup anlayabilmek ve yeni tavırlar üretebilmek için gerekli yetenekleri ve düşünme disiplinini vermeyi amaçlayan bir eğitim programı oluşturmuştur. Ezber ve mekanik işlem yapma becerisiyle sınırlı kalan lise eğitiminde göz ardı edilen düşünme, sorgulama ve eleştirme yeteneklerini canlandırmak bu programın temel amaçlarından biridir.

B. Ü. Felsefe Bölümü, doktora eğitimlerini A.B.D., Kanada, İngiltere, Almanya ve Yunanistan gibi ülkelerde tamamlamış akademisyenlerden oluşan bir kadroya sahiptir. Bu tam zamanlı öğretim üyelerine ek olarak, hemen her yaz döneminde yurt dışından gelen değerli felsefecilerle, bölümümüz uluslararası kozmopolitan bir açılımı mümkün kılmaktadır. Çok sayıda mezunumuz, lisans veya lisans üstü çalışmaları sonrasında yurt dışındaki tanınmış kurumlarda eğitimlerine devam etme fırsatı bulmuştur. Ayrıca mezunlarımızın bazıları şu an ülkemizde veya yurt dışında üniversite öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 

Şu andaki öğretim üyelerinin temel ilgi alanları dil felsefesi, bilim tarihi ve felsefesi, mantık ve matematik felsefesi, metafizik, epistemoloji, ahlak, antik ve modern felsefe tarihleridir. Bu alanların zamanla değişmesi mümkündür; fakat sistematik okuma, yazma ve düşünmeyi geliştirme amacı yörüngesinde oluşmuş bir eğitim B. Ü. Felsefe Bölümü'nün daimi hedefidir. Bu eğitim anlayışı çerçevesinde, mantık, felsefe tarihi gibi alanları kapsayan temel ve zorunlu felsefe dersleri yanı sıra, öğrencilere ilgilerini çeken felsefe dallarında yoğunlaşma fırsatı tanıyan seçmeli felsefe dersleri sunulmaktadır. Felsefenin bilimlerle ilişkisini pekiştirmek amacıyla—ki bu iki yönlü besleyici bir ilişkidir—belli sayıda matematik, fen ve sosyal bilim seçmeli dersleri de zorunlu kılınmıştır. Bunun yanı sıra öğrenciler genel seçmeli dersler alarak, felsefe veya felsefe dışında genel kültür ve beceriler geliştirme, ya da özel bir takım alanlarda yoğunlaşma imkanına sahiptir. Akademik gerektirmelerini karşılamaları durumunda, öğrencilerin Çift Anadal Programı'na devam ederek iki diplomayla mezun olmaları da olanaklıdır. Çift Anadal Programı, lisans derslerinin tanımları, zorunlu-seçmeli derslerin istatistiksel dağılımı ve benzeri konularda daha geniş bilgi Lisans Programı sayfamızda bulunabilir. Bölümümüzün Master ve Doktora programları ile ilgilenenler Lisansüstü Programı sayfamızı ziyaret edebilirler. (Bölümümüzde tüm dersler İngilizce olarak yapılmaktadır.) Ayrıca Yararlı Bilgiler sayfalarımız; felsefe ödevi yazma, yurtışındaki bölümlere başvuru, makale yayınlama, dünyadaki felsefe bölümlerinin Internet adresleri ve endeksli felsefe dergilerinin Internet adresleri gibi konularda bilgi ve bağlantılar içermektedir.

Felsefe genelde pratik bir bilgi kaynağı değildir ve dar ekonomik dönemlerde, maddi kaygıları olan öğrenciler için iş koşulları zor olabilir. Buna rağmen, felsefe mezunları çok değişik alanlarda çalışma fırsatı bulmaktadırlar. Edindikleri metin okuma hassasiyetleri, eleştirme yetenekleri, açıklayıcı ve inandırıcı yazı yazma becerileriyle mezunlar yayıncılıktan reklamcılığa kadar genel kültür veya yaratıcılık isteyen alanlarda iş bulabilirler. Felsefe dışındaki seçmeli derslerdeki yoğunlaşmaları sayesinde, turizm sektöründen sivil kitle örgütlerine kadar değişik kurumlarda çalışma fırsatları yaratabilirler. Eğitim sertifikaları aldıkları takdirde liselerde felsefe öğretmeni, veya lisansüstü felsefe eğitimiyle, akademisyen olma şansına da sahiptirler.

Bölümümüz ayrıca, ülkemizin Philosopher's Index’e girmiş ilk felsefe dergisini çıkarmaktadır. Felsefe Tartışmaları: A Turkish Journal of Philosophy dergisine ilişkin bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi veya sorularınız için bounphilchair@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Felsefe Bölüm Sekreterliği haftaiçi 9:00-17:00 saatleri arasında açıktır. Konum bilgisi için haritaya bakabilirsiniz.


Son Güncelleme: 13:46:17 - 27.09.2023